All lifts matter: "Is sumo valsspelen?"

Maar misschien stellen we niet de juiste vraag

"Is het valsspelen om je voeten BUITEN je handen te plaatsen tijdens een deadlift?"

Om het voor de hand liggende uit de weg te ruimen: bij powerlifting-wedstrijden is het in feite geen valsspelen. Einde discussie zou je zeggen? 

En buiten een powerlifting wedstrijd zijn er geen formele regels, en alle criteria voor wat een "geldige" lift is, zijn volkomen willekeurig.

Toch?

Nou: je hebt het mis, sukkel.

Zelfs als de wedstrijdregels sumo toestaan, zal ongeveer 46%* van de ondervraagden het nog steeds als "verkeerd" beschouwen om op deze manier te tillen.

Het feit dat dezelfde mensen "Valsspeler!" zullen roepen IN DE AFWEZIGHEID VAN ENIGE WEDSTRIJDREGELS, maakt de hele situatie verwarrend voor elke rationele waarnemer.

Zelfs uitzonderlijke krachtprestaties, zoals het optillen van meer dan 500kg van de vloer, worden schijnbaar ongeldig gemaakt door het feit dat ze worden uitgevoerd met een sumo-houding.

Waar komt dit vandaan?

Met behulp van een onderzoekstechniek die ik "een beetje nadenken over dingen tijdens het browsen op YouTube" noem, heb ik de oorzaak van deze glitch gevonden wat in wezen een mix is van tribalisme, onzekerheid en jaloezie.

We houden van de dingen die we kennen en kunnen. We houden er niet van als we mensen dingen zien doen die wij niet kunnen. We voelen ons er een beetje dom en zwak door. Dus proberen we naar redenen te zoeken om degenen die schijnbaar boven ons staan naar ons niveau te brengen.

Het is zo'n eenvoudige en voor de hand liggende reactie dat een verklaring nauwelijks nodig is.

“Deze man is niet sterker dan ik, hij speelt gewoon vals. Mijn prestaties zijn gelijk aan die van hem en mijn ego blijft intact. Hoera"

Je ziet hetzelfde gebeuren in de comments op een video van iemand die met een indrukwekkend gewicht net iets boven parallel squat, of met licht trillende knieën. Als je een lift durft te posten die afwijkt van wat je kijkers als de norm beschouwen, had je beter helemaal niet kunnen posten.

Een ronde rug tijdens een deadlift? Sommige mensen zullen niet alleen zeggen dat hun persoonlijke voorkeur anders is dan de jouwe: ze zullen je actief HATEN omdat je het "verkeerd" doet

Ik herinner me een video van een powerlifter die een zware rep trekt met een wijde stand, wat er toe leidde dat de schijven zijn voet verpletterden. Hij moest twee tenen laten amputeren.

"Lekker voor 'm. Had hij maar niet moeten valsspelen", was de consensus in de YouTube-commentaren.

Moeilijk voor te stellen, ik weet het. Vooral als je je bedenkt dat deze dude gewoon aan het trainen was. Hij maakte geen statements. Hij bemoeide zich gewoon met zijn eigen zaken en had een beetje pech.

Als het om tillen gaat, lopen de emoties soms hoog op.

De enige manier om de "sumo is valsspelen" en de "het hangt ervan af" kampen bij elkaar te brengen, zou zijn als iedereen sumo en conventionele deadlifts behandelt als volledig afzonderlijke technieken, en stopt met ze met elkaar te vergelijken.

De weg naar vrede tussen ALLE lifters zou zijn om elke variatie van alle oefeningen te behandelen als afzonderlijke prestaties en krachtmetingen. Maar dat zou totale en volledige verlichting van de tillende bevolking vereisen, dus dat gaat nooit gebeuren.

Oké: genoeg over de wreedheid van de mens jegens de mens: we zijn hier om een vraag te beantwoorden. Maar het is buitengewoon moeilijk om objectief te blijven als we woorden als "vals spelen" gebruiken. Laten we dat veranderen.

Als je "valsspelen" zou inwisselen voor "gemakkelijker", wordt de vraag een beetje beter te beantwoorden. Hoewel hoe "gemakkelijk" een lift is, hangt af van meer dan de gebruikte techniek. Een techniek die meer gewicht mogelijk maakt, zal hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt om MEER GEWICHT op te tillen.

Als we vragen "is sumo een efficiëntere manier om een halter van de vloer te tillen tot vergrendeling dan conventioneel", kunnen we de twee liften onderzoeken en vergelijken zonder waardevolle ego's te kwetsen.

De vraag beantwoordt zichzelf ineens bijna vanzelf:

Het feit dat de vraag ALLEEN wordt gesteld met sumo als onderwerp, duidt erop dat ja: waarschijnlijk wel.

Niemand heeft ooit gevraagd of conventioneel deadliften valsspelen/efficienter is dan sumo.

"Is het efficiënter om de ROM van de bar te vergroten en jezelf in een minder rechtopstaande positie te plaatsen, waardoor de beperkende factor van de spinale erectors in de deadlift toeneemt?" Is een belachelijke vraag: NATUURLIJK niet.

Hieruit volgt dat het stellen van de tegenovergestelde vraag ook belachelijk is.

*Ik heb dit nummer verzonnen. Het betekent niets.