Fase 1: leer de grote lifts

De squat, de bench press en de deadlift

Waarom juist deze lifts?

In de eerste fase leer je de squat, de bench press en de deadlift. Hoe lang je erover doet om deze bewegingspatronen te leren hangt af van je conditie, je ervaring en je aanleg, maar vrijwel iedereen kan deze oefeningen of hun aangepaste vormen binnen een paar sessies leren.


De squat is het meest functionele patroon dat er is. Als je voor de rest van je leven maar één oefening zou kunnen doen, dan zou ik je aanraden te kiezen voor de squat. Denk maar eens aan hoevaak je op een dag je eigen lichaam omhoog moet duwen met je benen en je heupen. 

Of je nou uit je bed, van het toilet of je luie stoel komt: je squat tientallen keren per dag zonder dat je erover nadenkt.  

Zodra het vermogen om te squatten wegvalt kan je rustig spreken van een rampzalige gebeurtenis.

Je zou volledig afhankelijk worden van anderen en intensieve dagelijkse zorg nodig hebben om de dag door te komen.

Door de barbell squat te trainen vergroot je de kans dat je tot laat in je leven zonder hulp uit je stoel omhoog kan komen. Best belangrijk dus.

Naast de grote spieren in de benen, heupen en billen train je door te squatten ook alle spieren rondom je core, de schouders en (in iets mindere mate) je armen.

En dát, dames en heren, is de reden dat we vanaf dag één de squat trainen. 

De bench press is verreweg de meest populaire oefening in de wereld van fitness. Sinds crossfit populair werd zien we steeds meer squat racks en deadlift platformen in gyms over de hele wereld.

De bench is al veel langer onderdeel van het standaard meubulair in een sporschool, en de vraag "hoeveel kan je bankdrukken" is de meestgestelde vraag onder gym-bro's onderling. 

Maar dat is niet de reden dat wij straks de bench press gaan oefenen. De bench press is een van de beste manieren om de kracht in het bovenlichaam te vergroten. Net als de squat is het "duw" patroon belangrijk in het dagelijkse leven en het kunnen wegduwen van je eigen lichaamsgewicht vergroot je functionaliteit als mens aanzienlijk. 


Behalve de spieren in de borst, trainen we ook de de triceps en de schouders. Ter stabilisatie spannen we de benen, de billen en de grote rugspieren aan. Dit maakt de bench press meer een "full body" oefening dan de meeste mensen denken.

De deadlift, een oefening waarbij je een "dood" gewicht van de grond optilt tot je rechtopstaat met het gewicht in je gestrekte armen, is waarschijnlijk de beste manier om een sterke rug te kweken. 

En een sterke rug is wat je wil: een sterke rug doet minder snel pijn, raakt minder snel beschadigd door trauma en is gewoon heel handig om te hebben in het geval dat je iets zwaars moet verplaatsen.

De meeste mensen zijn angstig en terughoudend als het op de rug aankomt: ze hebben de neiging hun rug juist te ontzien uit angst dat ze "er doorheen gaan" 


"Til met je benen, niet met je rug" is niet voor niets populair en tegelijkertijd heel slecht advies.

Als je je rug nooit gebruikt wordt hij zwakker, en een zwakke rug raakt sneller geblesseerd dan een sterke rug. 

Naast je rug train je met de deadlift de benen, de billen, je core en de onderarmen voor een sterkere grip. 

En daarom is de deadlift zo belangrijk.Overtuigd van het belang van de grote lifts? Boek een interview om aan de slag te gaan.

Veelgestelde vragen

De training vinden plaats in mijn eigen studio/gym. Deze bevind zich op de begane grond in mijn woning aan de Nico Andriessenstraat 47 in Haarlem.

Voor 12 weken coaching week vraag ik 1299,-.

Ik denk bij "personal trainer" altijd aan iemand die in het park willekeurige workouts met zijn of haar clienten staat te doen.

Nee. Het behalen van het SSC certificaat is om verschillende redenen momenteel niet mogelijk. Ik ben wel vertrouwd met de methode.